Nieuwsbrief 5 oktober 2017, It giet oan.

 

It giet oan

Kabelnoord heeft de tender gewonnen om in Fryslân de witte adressen op een glasvezelnetwerk aan te sluiten.

Wit en grijs zijn bedacht in Brussel. Witte adressen zijn kortweg woonhuizen (eventueel met bedrijfsbestemming) die maar over één aanbieder van internet beschikken (KPN). In Fryslan is dat altijd KPN en gaat het om 20.600 adressen. Daar gaat Kabelnoord glasvezel aanbieden.

Als uw woning, bedrijfspand of recreatievoorziening niet op deze lijst staat, dan heeft u een ‘grijze aansluiting’. DFMopGlas heeft zich altijd sterk gemaakt voor de grijze aansluitingen. Wij denken dat als in het buitengebied alleen de witte aanluitingen op glasvezel aangesloten worden, de grijze aansluitingen nooit meer aan de beurt komen. De grootste kostenpost bij het aanleggen van glasvezel is namelijk het graven (ongeveer 70 procent van de aanlegkosten) en twee keer alle straten opengraven (voor relatief maar een paar aansluitingen) wordt veel te kostbaar. Het grijs wordt dan het nieuwe wit en geen partij die daar nog in gaat of kan investeren.

Kabelnoord is het daarmee eens. Daarom hebben Kabelnoord en DFMopGlas een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.

Kijk voor meer informatie over de witte lijst op onze website.

 

Wat gaat Kabelnoord de komende tijd doen?

Allereerst de financiering definitief rond maken. Daarnaast selecteren welke aannemer het glasvezelnet gaat aanleggen. Dat kost zo’n vier tot vijf maanden. Pas na het selecteren van de aannemer kan worden bepaald waar wordt begonnen met de aanleg, of dat ook op meerdere plekken tegelijk kan, etc. Daarbij wordt vooral gekeken naar de kosten en naar de doelstelling van de provincie om binnen drie jaar na start 90 procent van wit aangesloten te hebben.

 

Wat gaat DFMopGlas de komende tijd doen?

Snel met de provincie om tafel! In het persbericht van de provincie over de witte adressen stond namelijk de mededeling dat voor het ter beschikking stellen van een lening er eerst een ‘marktconsultatie’ plaats moet vinden. Dat is raar, want vorig jaar is ons toegezegd dat de provincie de helft van ons project wilde financieren met een maximum van 12 miljoen euro die daarvoor beschikbaar was gesteld.

Bij de Statenvergadering in januari, waar besloten werd tot de tenderprocedure, hebben meerdere partijen er ook op aangedrongen dat grijs niet vergeten mocht worden.

Verder gaan we met alle Fryske gemeenten in gesprek. De Fryske Marren heeft ons voor de grijze adressen een lening van 5 miljoen euro verstrekt. We gaan bij andere gemeenten en de provincie kijken of we dit breder kunnen trekken.

 

Wat ons helpt?

Als jullie in je eigen gemeente, bij de dorpen-coördinatoren, de plaatselijke belangen en/of bij de gemeentelijke politiek en bestuur ook aankaarten dat we deze kans op glasvezelinternet op de witte én grijze adressen moeten pakken.

 

Want het is nu of nooit!

 

Heb je vragen? Stel ze op Facebook of mail ons: info@dfmopglas.nl

Enne… vraag je buren en kennissen zich ook aan te melden voor deze nieuwsbrief!

 

Met hartelijke groet,

Anja Rombout        Jaap Bosma

 

 

Alle vragen, alle antwoorden

Hoe zit het nu precies? Wanneer Krijg ik glasvezel? Hoe weet ik of ik een ‘wit adres’ ben?

Nu de provincie heeft gekozen voor Kabelnoord als bedrijf dat glasvezel mag aanleggen op de witte adressen, komen bij iedereen vele vragen op. In een handzame ‘Q&A’ proberen wij ze allemaal te beantwoorden.

Na het lezen toch nog vragen? Stel ze vooral!

Lees hier de Q&A’s.

 

Waarom glasvezel?

Als je geen glasvezel hebt, alle buren en je gezin zijn weg en je moet een mailtje sturen, dan is het anno 2017 helemaal niet erg dat je nog geen glasvezel hebt. Want dat mailtje, dat zal wel lukken.

Maar je buren en je gezin zijn er vaak wel, je wilt ook weleens een film online bekijken of chatten met je tante in Amerika en het wordt ook een keer 2018. En vanaf dan zul je merken dat supersnel internet steeds belangrijker wordt. Waarom?

Kijk maar op onze website!

 

 ‘Friesland kan grote stappen maken’

Al een kleine twintig jaar pleit ‘plattelandsprofessor’ dr. Dirk Strijker voor snel internet op het platteland. Zonder dreigt leegloop en worden we een achtergesteld gebied. “Er zou eigenlijk een nationaal Deltaplan voor internet moeten komen”, zegt hij zelfs.

Strijker hoopt dat het in Fryslân niet alleen bij de witte adressen blijft, maar dat ook de grijze adressen glasvezel krijgen. “Iedereen heeft het binnenkort nodig. En die enkeling die het niet nodig heeft, die gaat zijn huis een keer te koop zetten. En dan wil de nieuwe eigenaar per se snel internet.”

Wil je het hele interview met prof. Strijker lezen? Dat kan hier op de website

 

Meld je vrijblijvend aan voor glasvezel

Volg ons op Facebook

Bezoek onze website

u ontvangt deze email, omdat u zich als belangstellende ingeschreven heeft op de website www.dfmopglas.nl

Geef een reactie