Jaap Bosma: ‘Voor leefbaarheid van Fryslân is glasvezel noodzaak’

 

Jaap Bosma stopt de laatste twee jaar net als zijn compaan Anja Rombout bijna al zijn tijd in DFMopGlas. Voor de ondernemer uit Terkaple staat de leefbaarheid in de provincie Fryslân centraal. Voor particulieren, maar zeker ook voor bedrijven.

“Bij glasvezel gaat het niet alleen om of je gezellig met z’n allen Netflix kunt kijken. Het gaat om de complete visie over het gebied waar we leven en waar onze kinderen opgroeien”, zegt hij. “We zien dat minimaal vier van de tien kinderen die in Fryslân opgroeien niet in Fryslân aan het werk komen. Dat is doodzonde. Als je hoogwaardig werk naar Fryslân wilt halen, dan moet je een goede digitale ontsluiting hebben.”

Volgens Bosma is het besef over het belang van glasvezel nog lang niet goed genoeg ingedaald bij de bevolking. “We hebben het altijd over de leefbaarheid. En dan gaat het over werkgelegenheid, zorg en onderwijs. Neem de zorg. In het buitengebied kunnen mensen niet net zo lang zelfstandig blijven wonen als mensen in stedelijke gebieden. En dat is voor niemand fijn. Glasvezel kan dan een deel van de oplossing zijn.”

Isoleren

“In een stedelijk gebied kan de thuiszorg je wel vijf keer per dag bezoeken als het moet. Hier is dat allemaal lastiger. Maar wat als je per dag vier keer contact hebt via een beeldtelefoon-achtige verbinding? En als je slimme apparatuur in huis hebt met sensoren die alles meten? Je suiker, je temperatuur, je bloeddruk, het is allemaal op afstand te volgen. Als we willen dat onze ouderen langer thuis moeten wonen, dan moeten we ook bereid zijn daarin te investeren. En, heel belangrijk: je voorkomt dat mensen isoleren.”

Ook het toerisme heeft volgens Bosma glasvezel nodig. “Wat is het eerste wat mensen doen als ze op de camping, het vakantiepark of in de jachthaven komen? Vragen wat de WiFi-code is! Dat geldt voor oud en jong. De moderne jeugd kijkt tegenwoordig helemaal niet naar reguliere televisie. Die kijkt Youtube. Als toeristisch ondernemer in Fryslân moet je die een goede digitale infrastructuur bieden, anders blijven de gezinnen weg. Glasvezel dus!”

In de wereld van glasvezel wordt gesproken in kleuren. Je hebt ‘witte gebieden’, waar internet binnenkomt via één ouderwetse koperdraad. Je hebt ‘zwarte gebieden’, waar al glasvezel ligt. En alles daar tussenin zijn ‘grijze gebieden’. Jaap Bosma: “Uiteindelijk wil de provincie dat iedereen ‘zwart’ wordt. Ook Europa stelt dat iedereen internet moet hebben met minimaal 30Mbit downloadsnelheid. In Fryslân halen naar schatting 40.000 gezinnen en bedrijven die snelheid nu al niet. En je kunt verwachten dat die Europese norm binnen twee jaar naar 100 Mbit gaat. Dan valt het grootste deel van het Fryske buitengebied, inclusief industrietereinen buiten de boot.”

Heel schrijnend

“Het punt is dat bedrijven als Microsoft, Amazon, Adobe, maar ook bijvoorbeeld Exact in Nederland hun businessmodel veranderd hebben. Ze verkopen je geen programma’s meer op een disk, maar een abonnement op een service. Dan heb je echt snel internet nodig. De Nederlandse overheid maakt in sneltreinvaart haar diensten geschikt om die via internet te kunnen leveren, omdat 90 procent van Nederland over snel internet beschikt. Hoor je bij de 10 procent die géén snel internet heeft, dan wordt het voor jou heel schrijnend. Dan gaat het je leven en je bedrijf echt negatief beïnvloeden. En wij, in het buitengebied van Fryslân, zitten in die 10 procent. Anja en ik zijn zo gedreven bezig met DFMopGlas, omdat we vinden dat we kansen moeten pakken.”

Bij de provinciale tender die momenteel loopt, steunt DFMopGlas Kabelnoord. Hoe zit dat nou precies? “DFMopGlas helpt Kabelnoord om de tender te winnen”, zegt Jaap Bosma. “Kabelnoord mag met het geld van de tender alleen de bewoners aansluiten die op de witte lijst staan. Alle andere inwoners, bedrijven en recreatieondernemers in Fryslân zullen dan naar DFMopGlas moeten voor een glasvezelaansluiting. Wie abonnee wordt, is ook meteen mede-eigenaar van DFMopGlas, want wij zijn een coöperatie. Dat past het beste bij de mienskip-gedachte.”

Lintbebouwing

Puur praktisch gezien: hoe werkt het dan? “Neem Heerenveen. Dat is eigenlijk een gemeente met drie wegen met lintbebouwing van 25 kilometer lang. Tussen die linten liggen de witte adressen. Als Kabelnoord die gaat aansluiten op glasvezel, mogen zij niet de grijze adressen die ze onderweg tegenkomen aansluiten; zij mogen alleen ‘wit’ doen. Dat is echt doodzonde. Daarom zijn wij er dan om, als voldoende bewoners dat willen, de tussenliggende adressen aan te sluiten op glasvezel. Het voordeel is er dan voor iedereen, glasvezel wordt mogelijk met een optimale kostenbesparing. Je hoeft namelijk maar één keer te graven.”

En als Kabelnoord de tender niet wint? “Dan gaat een commerciële partij alleen de witte adressen doen en wordt iedereen in een grijs gebied benadeeld. En de grijze gebieden van nu worden de de witte van de toekomst en dan is er geen commerciële partij meer die er nog in stapt, vanwege de kosten per aansluiting. Die doen dan hooguit nog de stedelijke gebieden in de provincie. Daarom is het echt nu of nooit.”

 

Geef een reactie