‘Glasvezel kan niet snel genoeg komen’

Watze Monsma is als franchisenemer werkzaam bij DOOR training & coaching in Doorn. Maar een groot deel van zijn werk doet hij vanuit huis, in Vegelinsoord. Althans: dat wil hij. Want het komt regelmatig voor dat zijn internetverbinding hem in de steek laat. Een warm pleidooi voor glasvezel.

“Als trainer en coach werk ik deels offline, zoals wij dat noemen. Dan train ik groepen op locatie. In die trainingen worden veel video-opnames gemaakt van de deelnemers en die moet ik ’s avonds uploaden. Dat hoort eigenlijk een kwartiertje te duren. Maar het komt regelmatig voor, dat het wel anderhalf tot twee uur duurt. En dat hindert mij in mijn functioneren als trainer. Want in die tijd kan ik mijn trainingen voor de volgende dag niet voorbereiden.”

De geboren Fries, die in 1985 in Vegelinsoord zijn huidige woning betrok, geeft daarnaast vanuit zijn thuiskantoor online trainingen en coachingsessies. “Dat gebeurt via een eigen Skype-achtige applicatie van DOOR. Daarbij is het cruciaal dat alles werkt. Als het lijntje te dun wordt, valt namelijk eerst het beeld weg en als het nog gekker wordt ook het geluid. Dat is voor een professionele organisatie wel het laatste wat je wilt. En toch gebeurt ook dat regelmatig. Daardoor ben ik haast genoodzaakt elders te gaan werken, waar al glasvezel is.”

Zwaarste abonnement

Het is niet zo dat Monsma momenteel het goedkoopste pakket heeft. “Ik heb het zwaarste abonnement dat ik kan krijgen. En dan heb ik ook nog een IT-bedrijf er een versterker tussen laten zetten. Sneller dan dit kan niet, via de kabel. De enige oplossing die ik heb is door tijdstippen te kiezen. Als ik half zeven ’s avonds thuis ben en ik heb mijn boterhammetje op, dan heeft het geen zin om dan video’s te uploaden. Veel te druk. Dan moet ik wachten tot elf uur ’s avonds. Met de individuele online gesprekken moet ik er ook rekening mee houden. Die zijn gelukkig doorgaans overdag, dus dan kan het meevallen. ‘Fingers crossed’, zeg ik altijd maar.”

“En dan hebben we ook nog te maken met onverklaarbare pieken en dalen. Soms gaat het weken goed. En dan opeens valt het weer als een kaartenhuis in elkaar. Ik heb er geen verstand van, maar ik heb het idee dat vocht een bepaalde invloed heeft. En het aantal andere gebruikers uiteraard.”

Hoog tijd

In Huize Monsma wonen naast Watze ook zijn echtgenote en zoon. “Mijn zoon kijkt graag Netflix, mijn vrouw zit ook regelmatig op de tablet of de laptop, dus het gebeurt regelmatig dat ik ze aankijk en vraag of ze even kunnen uitloggen. Kortom: het wordt echt hoog tijd dat hier glasvezel komt.”

En met ‘hier’ doelt Watze Monsma niet alleen op zijn eigen huis, maar op heel Vegelinsoord. “Vanwege de leefbaarheid. Vorig jaar is de school hier gesloten. Dat heeft veel impact op de leefbaarheid. Sommige dorpsbewoners hebben heel erg hun best gedaan om die sluiting te voorkomen, maar dat is helaas mislukt. Ik deed zelf andere dingen om bij te dragen aan de leefbaarheid. Veel dingen bij de voetbalclub, maar ik heb ook geijverd voor de acht nieuwe woningen aan de overkant van de weg. Nieuwbouw, heel belangrijk voor de leefbaarheid van ons dorp.”

Als eerste de norm

“Maar het allerbelangrijkste is in mijn ogen een goede digitale ontsluiting. Ook voor de huizenprijzen trouwens. Daarom ben ik ook actief geworden als ambassadeur van DFMopGlas. Wij waren met drie mensen in Vegelinsoord en omgeving de eerste die bij de inventarisatie van de behoefte aan glasvezel de norm haalden. En ruim ook. Heeft ook te maken met de samenstelling van de bevolking. Veel agrariërs voor wie het noodzakelijk is. Veel mensen die professioneel vanuit huis willen werken. Maar ook veel privé-gebruikers uiteraard, die de noodzaak van glasvezel zien. Ook vanuit de solidariteitsgedachte werd er ‘ja’ gezegd, dat was mooi.”

Het gaat met glasvezel om meer dan thuis kunnen werken en ongestoord kunnen Netflixen, heeft Watze Monsma in zijn werk gemerkt. “Vanuit DOOR werk ik onder meer voor Philadelphia, een grote landelijke zorginstelling. Die hebben voor het contact met cliënten met een verstandelijke beperking een digitale manier om contact te houden, Digi-Contact. En die gebruiken hun cliënten ook voor contact met derden. Dat wordt de toekomst. Bij Philadelphia voor mensen met een verstandelijke beperking, maar wat dacht je straks van de ouderenzorg? Die zal ook meer op afstand gaan gebeuren, of we het nou willen of niet. En als er dan één ding van levensbelang is, dan is het dat je op afstand bereikbaar bent. En dat alles ook altijd werkt. Daarom zeg ik vol overtuiging: we moeten aan de glasvezel in Fryslân. En het kan me niet snel genoeg gebeuren.”

 

Geef een reactie