Nu Kabelnoord de tender van de provincie heeft gewonnen, is een nieuwe situatie ontstaan. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over glasvezel in Fryslân.

Wie heeft de tender gewonnen?
Kabelnoord. Dat betekent dat Kabelnoord een achtergestelde lening van de provincie Fryslân krijgt van maximaal 35 miljoen om minimaal 90 procent van de 20.600 witte adressen van een glasvezelaansluiting te voorzien.

Krijgt nu heel Fryslân glasvezel?
Nee. De grijze adressen nog niet. Dat zijn er ongeveer 180.000.

Hoe weet ik of ik een wit adres ben?
Zie deze pagina op onze website. Staat uw adres op de lijst, dan bent u wit. Deze lijst is samengesteld door de Provincie Fryslân en bindend.

Wat moet ik doen als ik een wit adres ben?
Niets. Want Kabelnoord neemt vanzelf contact op met de bewoners op de witte adressen. Je kunt je wel aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Wat betekent de winst van Kabelnoord voor de grijze adressen in Fryslân?
Kabelnoord heeft een samenwerkingsovereenkomst met DFMopGlas, dat de grijze adressen wil aansluiten op glasvezel. Er is een lening van 12 miljoen euro beschikbaar bij de provincie voor grijs. De gemeente De Fryske Marren heeft DFMopGlas ook een lening beschikbaar gesteld van 5 miljoen euro. Wij hopen dat andere gemeenten dat voorbeeld volgen. Het doel is dat DFMopGlas straks zoveel mogelijk grijze adressen aansluit op glasvezel door de samenwerking met Kabelnoord.

Hoe weet ik of ik een grijs adres ben?
Iedereen die niet op een wit adres woont én nog geen glasvezel heeft, ‘is’ een grijs adres.

Wat moet ik doen als ik een grijs adres ben?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je wekelijks op de hoogte van de vorderingen.

NIEUW Ik sta niet op de witte lijst. Toch heb ik via ISDN van KPN maar een uploadsnelheid van 1 Mbit en een downloadsnelheid van 6,7 Mbit. Hoe kom ik alsnog op de witte lijst?
Heel frusterend! De lijst is opgesteld door de provincie in samenspraak met KPN, Ziggo en Stratix. Deze klacht horen we veel vaker. De provincie heeft echter gezegd dat de witte lijst bindend is. Een reden te meer om het initiatief van DFMopGlas te steunen, zodat ook de huizen en bedrijven in grijze gebieden glasvezel krijgen.

Jullie haakten aan bij Kabelnoord. Betekent dit dat de mensen op de grijze adressen nu glasvezel krijgen?
Nee. Kabelnoord mag alleen de witte adressen aansluiten. DFMopGlas wil de grijze adressen aansluiten. We moeten nu eerst de financiering rond krijgen. Deels met de leningen van provincie en gemeenten, deels met financiering door de bank. Als dat rond is, willen we eerst de grijze adressen aansluiten die aan de geul liggen waar de kabels van Kabelnoord langs komen. En natuurlijk waar voldoende vraag is vanuit de bevolking.

Waar gaan jullie in dat geval glasvezel aanleggen?
In eerste instantie: waar Kabelnoord witte aansluitingen realiseert. Daar waar de straat open moet voor het aanleggen van het witte netwerk, willen wij alle grijze adressen die daar tussen wonen aansluiten op glasvezel.

Hoe worden deze plekken gekozen?
Dat bepaalt de aannemer van Kabelnoord, in samenspraak met Kabelnoord. De aannemer krijgt een lijst met alle witte adressen en heeft dan software die alles bepaalt. In de praktijk zullen bijna alle wegen in Friesland open moeten, want overal heb je wel witte adressen.

Wanneer gaat het door op een bepaalde plek?
Dat wordt bepaald door de zogenaamde ‘vraagbundeling’. Per gebied moet 60 procent van de adressen glasvezel willen om een aansluiting te krijgen.

Hoe komen jullie aan dat percentage?
Dat percentage is nodig om het rendabel aan te leggen. Als bijvoorbeeld in een zijstraat met veertig adressen maar twee adressen mee doen, dan krijgt de hele straat geen glasvezel. De praktijk heeft ons de afgelopen twee jaar geleerd dat dit zelden zal voorkomen en dat er een mienskipsgevoel heerst; buren willen graag samen juist wel glasvezel.

Als ik nu geen glasvezel wil, maar de kabel wordt wel aangelegd, kan ik dan over een paar jaar alsnog aanhaken?
Dat kan wel, maar is niet handig. Dan ligt de glasvezel namelijk tot je erfgrens (of aan de overkant van de weg) en moet de aannemer terugkomen voor een aantal werkzaamheden en het aanleggen van de kabel naar en op jouw erf. Voor die kosten draai je zelf op.

Hoeveel gaat glasvezel per adres kosten?
Het maandbedrag zal bij DFMopGlas ergens rond de 60 euro per maand liggen voor een 3-in-1 pakket met telefoon, televisie en supersnel internet en het lidmaatschap van de coöperatie, inclusief. een buitengebied opslag van €15,- excl.

Als ik glasvezel wil, hoe kan ik me dan abonneren?
Pas als wij weten waar wij precies glasvezel gaan aanleggen, kunnen de betrokkenen zich abonneren. Je kunt je wel nu al als geïnteresseerde aanmelden zodat je op de hoogte blijft.

Ben ik als ik me aanmeld verplicht het te nemen of kan ik nog terug?
Je hebt nadat je je definitief hebt aangemeld een wettelijke bedenktijd van twee weken.

Als ik me definitief aanmeld, voor hoe veel jaar zit ik er dan aan vast?
Bij Kabelnoord wordt de overeenkomst per maand opzegbaar. Bij ons teken je als lid van de coöperatie voor een lidmaatschap van een aantal jaren (bijvoorbeeld tien). Aan die termijn zit je dan vast, tenzij je het aanlegbedrag van jou glasvezelaansluiting in één keer afkoopt.

Komen er lokale informatiebijeenkomsten van DFMopFlas?
We gaan overal eerst het gesprek aan met plaatselijke belangen. Op veel plekken hebben we dat al gedaan. Daarna komt er per gebied een gezamenlijke voorlichtingsbijeenkomst van DFMopGlas en Kabelnoord en volgt het moment dat de betrokkenen zich definitief kunnen aanmelden.

Hoe lang duurt het dan nog voor de glasvezelkabel er ligt en werkt?
Tussen het moment dat we beslissen dat het er komt en iedereen er van kan gaan genieten ligt ongeveer een halfjaar. Dat komt door de besteltijd van glasvezel en de tijd die nodig is voor het graven en aansluiten.

NIEUW Als ik een grijze aansluiting ben en lid word van de coöperatie DFMopGlas, moet ik dan ook nog kiezen voor een provider?
Ja, het lidmaatschap van de coöperatie is bedoeld om de aanleg van en aansluiting op de kabels te betalen. De serviceproviders gaan vervolgens diensten aanbieden over die kabels. Kabelnoord wordt één van die providers en er komt minimaal één tweede provider bij.

NIEUW Moet ik het  abonnement met mijn huidige provider zelf opzeggen?
Nee. Wij spreken met de providers af dat de nieuwe provider van je keuze dat voor je doet.
NIEUW Als de aansluiting er al ligt, maar mijn abonnement bij de huidige provider loopt nog, betaal ik  dan dubbele kosten? 
De kostprijs van uw maandelijkse bijdrage bestaat uit twee delen. Het eerste deel: het bedrag dat nodig is voor afbetaling van het nieuwe kabelnet (maximaal  15 euro per maand). Het tweede deel:  de prijs voor het abonnement dat je afsluit bij de provider van je keuze.
In principe zou je beide moeten betalen vanaf het moment dat de glasvezel er ligt en het signaal bij je binnen komt. We hebben echter besloten de abonnementskosten pas in rekening gaan brengen, wanneer je geen maandelijkse abonnementskosten meer maakt op je oude aansluiting. Voor het aflossingsdeel willen we deze regel ook instellen, mits de resterende looptijd van het abonnement bij de oude provider  korter is dan een jaar.

Mijn vraag is niet beantwoord.
Stel ‘m hier, dan krijg je alsnog antwoord. Als het een vraag is die voor meer mensen interessant is, nemen we ‘m op in dit overzicht met vragen en antwoorden.