Wat kost het lidmaatschap van de coöperatie.

De coöperatie DFMopGlas legt het glasvezelnetwerk aan. Dat moeten we met elkaar betalen. Kabelnoord hanteert voor de aansluitingen van de witte percelen een bedrag van € 1800,-. De grijze aansluitingen van DFMopGlas zijn wat goedkoper, wij gaan uit van een bedrag voor percelen in en rond de woonkernen van €1500,-.  Op bedrijventerreinen zijn de graafafstanden weer wat groter en hanteren we hetzelfde bedrag als Kabelnoord, € 1800,-.

Dat betekent dat een lid van DFMopGlas € 1500 betaalt voor zijn lidmaatschap, dat is een bijdrage in de aansluitkosten. Dat bedrag kan in 1 keer worden betaald of in termijn van 15 euro per maand. Dit bedrag wordt u door de coöperatie DFMopGlas gefactureerd. Als het netwerk betaald is, dan kan de 15 euro per maand vervallen.

  • Hoe lang moet u die bijdrage van € 15,- per maand betalen? Dat hangt af van de rente die wij aan de gemeente moeten betalen. Voor die bewoners die niet de € 1500,- in 1 keer betalen, lenen wij het geld tijdelijk van de gemeente. Die rekent echter wel een forse rente, niet omdat ze dat graag willen, maar vanwege regels over staatsteun en aanbesteding.
    • Bij 6% rente betaalt u dan 139 maanden in totaal € 2.085,-
    • Bij 8% rente betaalt u dan 166 maanden in totaal € 2.490,-

Om televisie te kijken, te kunnen internetten en bellen, heeft u nog een abonnement bij een provider nodig. Er komen meerdere providers op het netwerk van DFMopGlas.

Als voorbeeld de provider Kabelnoord. Het netwerk van DFMopGlas is ook toegankelijk voor Kabelnoord. Als lid van DFMopGlas kunt u een abonnement afsluiten bij Kabelnoord, b.v. een 3 in 1 pakket.

Van Kabelnoord krijgt u dan maandelijks een factuur. Kabelnoord betaalt aan de coöperatie huur voor gebruik van het netwerk om u tv en internetdiensten te leveren. Ook dat bedrag gebruikt de coöperatie om het netwerk af te betalen.

Omdat we zelf eigenaar zijn, is alle winst op termijn ook van de coöperatie. Als leden kunnen we dan zelf bepalen wat we met die winst gaan doen.

 

Sluit Menu