Je bekijkt nu DFMopGlas kan vol gas door

DFMopGlas kan vol gas door

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Stichting DFMopGlas kan dankzij steun van de gemeente De Fryske Marren vol gas door met het plan om de complete Friese gemeenschap van glasvezel te voorzien.

Met een lening van 5 miljoen euro zorgt de gemeente er voor dat DFMopGlas door de banken als een serieuze partner wordt gezien. Banken vinden de plannen van DFMopGlas namelijk aantrekkelijk, maar eisen wel dat de stichting ook eigen geld inbrengt. Dat is door deze lening mogelijk.

Het doel van DFMopGlas is uiteindelijk dat de hele ‘Fryske mienskip’ kan beschikken over snel internet via de glasvezelkabel.

Veel eerder glasvezel

De provincie Fryslân heeft een zogenaamde tender uitgeschreven om glasvezel aan te leggen in buitengebieden waar op dit moment nog geen snel internet via de kabel is. DFMopGlas wil met een van de deelnemers aan die procedure, KabelNoord, samenwerken om ook de woningen en bedrijfspanden tussen stedelijke en buitengebieden meteen ook van een glasvezelaansluiting te voorzien. “Daarmee besparen we voor iedereen een hoop geld, omdat de kosten per aansluiting dalen. En huishoudens en bedrijven die anders tussen de wal en het schip vallen, en dat zijn in heel Friesland zo’n 20.000 aansluitingen, krijgen op deze manier veel eerder internet via de glasvezelkabel”, aldus Jaap Bosma van DFMopGlas.

Andere gemeenten volgen

Bosma en zijn medeoprichter Anja Rombout zijn dan ook dolblij met de steun van de gemeente De Fryske Marren. “Dit is geweldig. Het betekent dat we in De Fryske Marren door kunnen. En hopelijk volgen andere gemeenten ook. Al was het maar omdat wij straks de enige partij zijn waarbij de Friese gemeenschap ook eigenaar wordt van het glasvezelkabelnet. Zo blijft het geld dat we met z’n allen uitgeven in onze provincie.”

 

Geef een reactie