De noodzaak van glasvezel voor grijs.

Deze noodzaak kunnen we het beste aantonen aan de hand van onderstaande kaarten.

Op de kaarten zijn de witte stippen de witte aansluitingen, de groene stippen zijn de grijze aansluitingen en de rode lijn is het netwerk dat Kabelnoord gaat aanleggen voor de witte aansluitingen. Het lijkt of er heel veel witte stippen zijn, maar het is maar 6% van alle aansluitingen, maar een handjevol.

De glasvezelkabels van Kabelnoord passeren dus heel veel groene stippen, oftewel grijze aansluitingen. Bij hen gaat wel de straat open, maar zijn krijgen geen aansluiting. Kabelnoord mag alleen wit aansluiten. 

Hier komt de rol van DFMopGlas, die met de lokale vrijwilligers ook de bewoners met een grijze aansluiting informeert wat er gaat gebeuren, waarom dat zo is en vraagt of ze ook een glasvezelaansluiting willen. Als er dan voldoende zijn legt DFMopGlas tegelijk met Kabelnoord in dezelfde geul een bundel glasvezelkabels, voor elke grijze woning eentje. 

Dit is voor iedereen aantrekkelijk, want graafkosten zijn ongeveer 70% van de totale kosten van een glasvezel netwerk. De besparing is dus aanzienlijk.

Op de kaarten is goed te zien dat het vaak maar om kleine hoeveelheden grijze woningen gaat en daarom is het zo belangrijk hen te informeren. Vanwege de hoge kosten wordt er voor de paar woningen niet weer een geul gegraven en het is maar de vraag of hun huidige netwerkoperator nog wel gaat investeren voor de paar aansluitingen.

Daarom blijft DFMopGlas er op hameren dat Provincie en gemeenten deze inwoners niet in de kou laat staan. En ook de Noordelijke Rekenkamer was hierover vorig jaar heel helder, in hun rapport staat: ” Dit grijs wordt het nieuwe wit!”. 

Moeten deze inwoners dan straks ook weer jaren wachten op een fatsoenlijke toegang tot internet? Een verbinding die zeer belangrijk wordt voor zorg, voor onderwijs en werkgelegenheid. 

Het kan gewoon nu en dus moeten we dat doen, voor elkaar en met elkaar.

Klik op de kaartjes om ze groter te maken.